Det finns tillfällen i livet där man plötsligt behöver få ut lite extra pengar. Orsaken kan vara allt mellan himmel och jord, men ofta handlar det om en oförutsedd händelse som gräver djupt i kassan – eller också en jättechans till något riktigt bra som dyker upp och som du hastigt behöver pengar till. Oavsett vad anledningen till lånet är så finns det en rad olika möjligheter, där man som konsument kan välja precis den variant och upplägg som passar bäst. Som regel bör man dock ha koll på att ju “snabbare” lånet är desto dyrare blir det att låna totalt sett. Det vill säga, lån som beviljas kvickt utan någon direkt säkerhet ger en högre ränta, helt enkelt för att risken för lånegivaren är högre.

Dessutom ska man vara medveten om begreppet “effektiv ränta” som också innefattar andra avgifter som uppläggningskostnad för lånet (ofta några hundralappar) samt avi-avgifter som läggs till för varje månad som man har lånet. Detta kanske i sammanhanget är ganska små summor, men totalt sett blir det en hel del på ett lån som löper på några år. Med andra ord är det här väl värt att känna till när man vill låna. Man ska också vara medveten om att räntan varierar oerhört mycket mellan olika bolag och beroende på vilket typ av lån man tar. Ett vanligt bolån, som tas på mycket lång tid, ligger så lågt som runt 2 procent medan ett SMS-lån kan dras med en ränta på 35 %. Skillnaden är alltså mycket stor och det är väl värt att fundera lite extra innan man tar ett lån.

När man lånar till oväntade utgifter är det ofta ett nytt lån som gäller, men det kan också vara så att man väljer att utöka befintliga lån, vanligen bolånet, med den summa som behövs. Att utöka bolånet är ett bra sätt att komma undan med både en låg månadskostnad (eftersom det löper på så lång tid) och en låg kostnad för ränta. Dock beror det på om man har möjlighet att göra detta. Numera kan man endast låna upp till 85 % av bostadens värde och det krävs i så fall att ens bostad har ökat i värde för att detta ska kunna fungera.

Vanligt när man behöver snabba pengar, men när det inte är så bråttom att man behöver dem direkt på dagen, är att ta ett så kallat privatlån. Detta kan tas både med och utan säkerhet (och räntenivån påverkas av detta). För den som behöver pengarna på dagen krävs det oftast att man ansöker om ett kvickt SMS-lån. SMS-lånet får du mycket snabbt med besked på sekunden om du blivit beviljad ett lån eller inte. Dock har dessa lån, som redan nämnts, en mycket hög ränta som gör lånet till en dyr affär – särskilt på lång sikt. Ett hett tips här är att inte låna mer än vad du absolut behöver. Ibland behöver man dock få ut pengar snabbt och har således inte så många andra val än att ta ett SMS-lån (eller snabblån, som de också kallas).